ניכור הורי הוא תופעה שמתרחשת כשאחד ההורים לאחר גירושים מסית את הילד כנגד ההורה השני עד כדי היווצרות נתק של ממש בין ההורה לילדו. השופט בדימוס פיליפ מרכוס, שעוסק רבות בנושא, מסביר מה התנאים להיווצרות התופעה הכואבת, עד כמה ההשלכות שלה עלולות להיות הרסניות וכיצד לזהות ולעצור אותה בזמן.
ניכור הורי" הוא תופעה שבה ילד מתנכר לאחד מההורים ללא הצדקה (אלימות, הזנחה), כתוצאה מהסתה של אחד ההורים על רקע גירושים. בישראל אין נתונים לגבי מספר ההורים הסובלים מניכור, אך מאחר שמדובר בתופעה עם השלכות הרסניות הן על ההורים והן על הילדים, אותה הגדילה לתאר אם מנוכרת שהמשיגה זאת כ"הורים שכולים לילדים חיים", היא נמצאת לא מעט על סדר היום של השולחן הממשלתי.
הגורל המשותף איחד את ההורים המנוכרים, שהקימו עמותות הדורשות התערבות ממשלתית ומשפטית וכן הטלת סנקציות על הורים מנכרים.
פיליפ מרכוס, שכיהן כשופט בית המשפט לענייני משפחה בירושלים במשך 15 שנה, מקדיש את מרצו מאז פרישתו למחקר רב תחומי העוסק בין השאר בנושא כאוב זה. הוא מרצה מבוקש בכנסים בינלאומיים, משמש כמומחה בוועדות הכנסת על חקיקה בתחום המשפחה וחבר בוועדה המקצועית המייעצת של מיזם "ילדים לפני הכל".
"תופעת הניכור ההורי היא תופעה שאינה מוכרת למרבית האוכלוסייה, אך משפיעה לרעה על אלפי ילדים בשנה", אומר מרכוס. "כל מצב של כישלון קשר, שבו לילד אין קשר עם הורה, עלול לפגוע בילד רגשית ופסיכולוגית, אך יש להדגיש שכישלון קשר יכול לקרות גם כשאין ניכור הורי".
במה זה בא לידי ביטוי?
"ההורה המנכר אומר או רומז לילד שלא טוב שהוא יהיה בקשר עם ההורה השני, מעביר מסר לילד שההורה השני מסוכן עבורו או התעלל בו כשהיה קטן. הורה מנכר עשוי גם להעביר לילד הרגשה שהוא מתגעגע וסובל כשהילד נמצא אצל ההורה האחר ולהתקשר אליו מספר תכוף של פעמים 'כדי לבדוק שהכל בסדר', פעולה הרומזת לילד שהוא בסיכון. יש מצבים שבהם ההורה המנכר משתף את הילד בפרטי הפרטים על ההליכים המשפטיים; וישנן עוד שיטות רבות אחרות.
"כתוצאה מכך הילד מצוי בשבי רגשי אצל המנכר, ומתחיל להמציא סיפורים נגד ההורה המנוכר במטרה לרצות את המנכר. על פי הגדרת התעללות של גורמי בריאות בינלאומיים, מדובר בהתעללות נפשית חמורה בילד על ידי ההורה המנכר".
הילדים שגדלים בניכור הופכים להיות מבוגרים חולים
מרכוס מסביר, כי השפעות הניכור ממשיכות ומלוות ילדים גם בחייהם הבוגרים. מחקר רב תחומי, בינלאומי, שתוצאותיו מופיעות במאמר שכתב "ניכור הורי וסרבנות קשר: כיצד למנוע כישלון קשר בין ילד להורה", שיפורסם בכתב העת "רפואה ומשפט", מגלה בין השאר שילדים שגדלים עם הורים מנכרים, נמנע מהם להפנים יחסים בין-אישיים תקינים.
הם מאבדים אמון ביחסים זוגיים תקינים, מתקשים לראות עצמם כאדם עצמאי, והדימוי העצמי שלהם מידרדר. הם חיים בעולם לא מציאותי, כאשר הם מרצים הורה אחד על ידי בידוי דברים נגד ההורה המנוכר; מפתחים רגשות אשמה; סיכון גבוה להתדרדרות לסמים, אלכוהול ויחסים אינטימיים לא מבוקרים כדי להתמודד עם המצוקה הפנימית.בנוסף, על פי המחקר, כמבוגרים, הם עלולים לחלות בבעיות לב ומחלות אחרות יותר מהממוצע, לסבול מדיכאון ויש להם נטייה גבוהה יותר מהממוצע להתגרש ולפתח יחס קר ומנוכר לילדיהם. כמו-כן, הם עלולים לפתח כעס וטינה, ואפילו שנאה כלפי ההורה המנכר.
האם כל הילדים מועדים להיות קורבנות ניכור?
"יש ילדים בסיכון גבוה יחסית להימצא בניכור, בפרט ילדים בגילאים 13-8 וילדים עם צרכים מיוחדים. אולם ילדים בכל גיל עשויים לשמש כלי נשק בידי הורה מנכר נגד ההורה האחר".
מהם המאפיינים האישיותיים של הורה מנכר?
"ברוב המקרים ההורה המנכר הוא בעל הפרעת אישיות עם מאפיינים של נרקיסיזם, הפרעה גבולית או אנטי-סוציאלית, או שילוב של הפרעות אלה. כמו כן, יש הורים חולי נפש שעלולים לנכר. אנשים אלה מציגים את עצמם כנורמטיביים, ומשתמשים כלפי מטפלים ואחרים במניפולציות מתוחכמות, כדי לשכנע שהילד לא רוצה קשר, או שהטענות נגד ההורה המנוכר צודקות".
איך ניתן לזהות סימנים ראשונים לניכור?
"סימנים ראשונים של מצב שעלול להתפתח לניכור הורי יכול להתבטא ברתיעה של הילד מקשר, עם ההורה; צמצום תדירות הקשר, עד כדי סירוב לקיים שיחה. המצב עלול להתדרדר לביטויי שנאה, והטחת דברים קשים וקללות כלפי ההורה המנוכר וכלפי בני משפחתו, עימם היו לילד יחסים מצוינים לפני המשבר בין ההורים".מה ניתן לעשות במצב כזה?
"לפעול מיד. להתחיל בפניה להורה השני עם הצעה להתערבות מקצועית עבור הילד ועבור ההורים עצמם. אם אין היענות והמצב לא משתפר, כדאי לפנות לעורך דין המתמחה בתחום שיבקש מבית משפט צווים להסדרי קשר סדירים והטלת סנקציות בשל אי ציות, וכן טיפול עבור הילד, על מנת לעצור את ההתדרדרות.
"מי שמהסס נמצא בסכנה של ניתוק מוחלט של הקשר. זיהוי סימנים מוקדמים הוא קריטי; תקופת הזמן בין הסימנים הראשונים של התנגדות למגע והתמוטטות הקשר הכוללת עשויה להיות קצרה עד כדי 4-3 חודשים. היכולת לשקם את הקשר לאחר מכן קשה במיוחד, ולכן הזיהוי המוקדם חיוני".
בימים אלו מתקיים קמפיין מימון המונים לבניית המרכז הראשון בארץ לילדים ומשפחות במצבי גירושין של "ילדים לפני הכל" (עמותת טופז)
מקור הכתבה מאתר ynet, לחץ כאן לצפייה בכתבה באתר ynet